Премиера на филма „Блаженият“ е част от празника на местната инициатива


Ежегодният „Празник на МИГ-Лом“ ще се проведе на 15 декември в залите на читалище "Постоянство 1856г.“, което тази есен отпразнува 165 години от създаването си. Гвоздеят на програмата е в 18.00 часа с премиерата на филма „Блаженият“, създаден по реална ломска история, описана от съгражданина ни - писателя Емил Андреев в книгата му „Боби Блажения и другия американец“. Режисьор на филма е Станимир Трифонов, а главната роля е поверена на младата певица и актриса Лорина Камбурова, починала внезапно през май т.г.

„Блаженият“ е филм, който разказва за опита на човек да остане чист и да запази неопетнена душата си. Той говори за това как трябва да се сражаваме за живота си и да заслужим Божието погалване. Историята на Боби „Блаженият“ е от онези, които провокират размисъл. Тя е полет към миналото и настоящето и към вечните човешки страсти, падения и добродетели, които съпътстват краткото ни битие.

От 17 часа почитателите на седмото изкуство ще имат честта да се срещнат със съценаристите, изградили пътя на Боби към трудно достижимото блаженство. Това са писателите Емил Андреев и Боряна Милушева-Дукова, родена в с. Замфир, Ломско. Паралелно ще върви представянето на книгата „Извън редовете“ - резултат от тригодишно проучване на мистерията около живота (белязан от проф. Александър Балабанов) и творчеството на Яна Язова с автор Боряна Дукова.

Духовият оркестър на Лом ще възвести с изпълненията си началото на празника в 15 часа. Кметът на града д-р Георги Гаврилов официално ще открие организирана във фоайето на читалището атрактивна мобилна изложба чрез 12 рол-банери, която ще визуализира по интересен начин успехите на „МИГ Лом“. Всеки рол-банер ще представя по един завършен проект със снимки и информация с пълноцветен печат на банерно фолио.

В следобедните часове в малката зала и при спазване изискванията на заповедта на здравния министър за представени здравни сертификати и дистанция, ще проведем изнесено студио на „Ники Кънчев шоу“ на тема "Инициативността на ломчани не е от вчера - МИГ Лом я продължава!". Същността на шоуто ще е анимиране на територията и популяризиране на Стратегията за ВОМР и МИГ – успехи, проблеми и научени уроци от хората.

„Ще представим участници в няколко проекта - младежи, жени и предприемачи по всички 4 програми, а в контрапункт на видео стена ще включим онлайн 2-3 известни ломчани, живеещи в София и чужбина. Идеята е да се подчертае точно предприемчивостта на местните хора, които успяват в различни области с упоритост и хъс. Всичко ще се предава на живо през фейсбук-страницата на МИГ-Лом и на „Ники Кънчев шоу“ от радио Дарик.“ – сподели изпълнителният директор Румяна Симеонова.

По време на цялото събитие ще се използва мобилното LED табло за презентации на проектите и изработените видео-клипове за всеки проект по сключените 41 договори по 4-те оперативни програми на СВОМР, разположено на входа на читалището. През деня в трите училища – IOУ „Никола Първанов“, II ОУ „Константин Фотинов“ и СОУЧЕМИ „Димитър Маринов“, изпълняващи проекти на МИГ, ще бъдат проведени вътрешен арт уърк шоп с модерни танци, състезания между скаутски отбори и други спортни занимания. Участниците ще бъдат наградени.

При провеждането на всички събития от празника ще се спазят противоепидемичните мерки. За тези, които нямат зелен сертификат, е осигурен безплатен антигенен тест в МЦ „Хипократ“, за да могат да присъстват на събитията, включени в програмата, обяви Румяна Симеонова.

Всички прояви са безплатни. Екипът на МИГ-Лом кани всички ломчани да се присъединят към празничните прояви.


За контакт

    Местна инициативна група - Лом
    3600 гр. Лом
    ул. Георги Манафски №19
    Административна сграда на общински пазар, ет.2
    ------------------------------------
    тел: 0971 29002
    ------------------------------------
    e-mail: office@miglom.org
    ------------------------------------
    Или се свържете с нас чрез Формата за обратна връзка на стр. Контакти