Днес, 11.12.2020 г., в офиса на МИГ ЛОМ бяха обобщени резултатите от проведената благотворителна кампания за Гражданска инициатива „Пластмаса за благотворителност“ и бе подписан протокол за предаване на 1700 лв. дарения.

По време на „Празник на местната инициатива“ на МИГ-Лом, проведен на 16 и 17 октомври 2020 г. ръководството на Местната инициативна група обяви Благотворителна кауза: разширявай и стимулирай дейността на Гражданска инициатива „Пластмаса за благотворителност“

Местна инициативна група Лом като неправителствена организация, работеща в интерес на местната общност застава твърдо зад първата и засега единствена гражданска инициатива „Пластмаса за благотворителност“. За първи път 53 еко-ориентирани ломчани от група „Форум за Лом“ във Фейсбук взеха инициативата за чистотата на града в свои ръце като показаха на невярващото множество, че наистина и на практика може с помощта на 10-ина доброволци и на местната власт да намалят „пътуващия“ боклук до Депото в Монтана и от това да се спестят пари, които да отидат за много по-важни и нужни неща. Показаха, че може вместо да плащаме за транспорт и гориво на сметоизвозващите камиони със същите тези пари, а и с помощта на дарители да подпомагаме болни и да купуваме оборудване - веноскоп, маски и ръкавици за инфекциозно отделение в зората на изгряващия Ковид 19!

„Да направим Лом най-чистия град! От нас зависи!“ – това е девиз, заслужаващ внимание, особено ако наистина мисленето е за бъдещето на града и идващите поколения. А не на принципа – не ме засяга, след мен и потоп! Доброволците са направили кошове, в които се събира пластмасата. Събират всички пластмасови бутилки от вода, безалкохолни напитки, олио, бира и др. Убедили са приятелите и съседите, че трябва да правят това. Смачкват бутилките, събират чувалите и ги изхвърлят на обозначени в интерактивна карта места, обявена на фейсбук страницата на групата. Те всички ясно заявиха: Ние имаме кауза – да извадим обемните пластмасови бутилки от боклука, за който плащаме да се транспортира и депонира в Монтана. Събираме ги на определените на картата места и ги предаваме за рециклиране. А получените средства използваме за местни каузи.

Затова призовавахме всички да се включат в благотворителните дейности и инициативи на МИГ ЛОМ в празника на 16 и 17 октомври в дунавския парк! В благотворителната каса влезе първото дарение на Сладкарска къща „Алф“ от с. Долно Линево от 350 лв. , събрани от продажбите на вкусните торти и сладки на майсторите по време на празника на МИГ ЛОМ. Над 50 ученици участваха в организирания крос, а родителите им станаха благотворители, като ги спонсорираха. Така бяха събрани 160 лв. Най-големите приходи - 1190 лв. бяха от първото издание на МИГ ЛОМ на книжката „Знакови къщи на гр. Лом“ с автор Мими Батева – бивш директор на Исторически музей - Лом и фотографа Николай Николов. Всеки екземпляр от тиража се продаваше за тази цел на символични цени над 3-5 лева при специално организирана кампания. В нея взеха участие хора от гражданската инициатива, книжарница „Лидертренд“ и магазин „Алмира“, които сложиха кутии в търговските си обекти.

Благодарим на всички отзовали се за нашата кауза.


Така ще помогнете да се решат проблемите – нови кошове, места за временно съхранение и най-вече набиране на доброволци, които пречат на тази гражданска инициатива да добива здравословна популярност и разширяване. Нека удвоим събраните пари от рециклираните материали да отидат за смислени дейности в града!


Благодарим на всички участници, че бяхме заедно!

За контакт

    Местна инициативна група - Лом
    3600 гр. Лом
    ул. Георги Манафски №19
    Административна сграда на общински пазар, ет.2
    ------------------------------------
    тел: 0971 29002
    ------------------------------------
    e-mail: office@miglom.org
    ------------------------------------
    Или се свържете с нас чрез Формата за обратна връзка на стр. Контакти