„Да поставим Лом на картата на туриста!" е слоган на коледната кампания

Чек
В предколедните дни Местна инициативна група Лом организира ежегодния си празник от 18 до 20 декември.

МИГ
Тази година СДРУЖЕНИЕТО акцентира върху бъдещето на града и района - ТУРИЗЪМ В ЦЯЛОТО МУ РАЗНООБРАЗИЕ, една важна кауза за всички, които живеят, работят, отдъхват или са живели в Лом.

МИГ
Туризмът носи и формира приходи, но те трябва да бъдат заработени с интересни местни находки - като природни дадености, културно-историческо наследство, кухня и фолклор, с каквито Лом е богат ! Просто трябва да бъдат обединени усилията на жителите на общината, да се начертае конкретен план и програма с ясни срокове, действия и финансиране.

Екипът вярва, че трябва да започне активна работа в тази посока, защо общността иска да вижда как градът се променя и пише своята съвременна история в положителен аспект. А това е постижимо с много усилия и труд от страна на ВСИЧКИ - местна власт в лицето на Община Лом, местния бизнес в лицето на хотелиери, ресторантьори, приложници, културни формирования, читалища, транспортни фирми и туроператори и дори единици активни оптимисти.

Затова МИГ-Лом стартира празника с интересни инициативи при откриването на Коледния базар, организиран съвместно с Община Лом на 18 декември (понеделник) от 17,00 часа на площад "Свобода".

Изложението-конкурс за най-красиви и вкусни коледни сладки ще е за приза „СЛАДКАР № 1 НА КОЛЕДА-23“, както за професионалисти така и за любители, готови да покажат своето майсторство в приготовлението на така любимите на всички КОЛЕДНИ СЛАДКИ!

В кулинарната надпревара могат да се включат фирми от бранша, учебни и социални заведения, пенсионерски клубове и деца, които индивидуално или заедно със своята майка, баба, учител или приятел да покажат измайсторените от тях сладки изкушения. Приканваме сръчните домакини от община Лом също да прегърнат идеята и да се включат в конкурса за най-красиви и вкусни коледни сладки! Заявки за участие се приемат до старта на празника, включително и на място.

СПЕЦИАЛНО ЖУРИ, сформирано от шеф-сладкар, представител на МИГ-Лом и публиката ще определи, кой ще грабне наградата, а най-добрите участници ще бъдат отличени подобаващо. При желание от кандидатите нарочно опаковани по-големи количества могат да се продават!

Донесените вкусотии за състезанието са предназначени за децата на Лом и ще се раздават на всички, дошли да се забавляват с аниматорите на „Детеландия“, които освен шоу ще рисуват личицата на малчугани и се превъплъщават в любимите си приказни герои - пирати, русалки, принцеси, пеперуди, феи, Батман, Спайдърмен и т.н., и превръщат празника във вълшебно преживяване.

Освен това ще са чудесна комбинация и за родителите с атрактивно приготвеното кафе на пясък от гост-бариста Петър Михайлов! Ароматна сангрия ще се предлага, наред с галещите очите и стомаха красоти и месни вкусотии в дървените къщички и извън тях. Откриването ще приключи с уникален роден флашмоб и българско хоро.

МИГ Лом обяви във Фейсбук страницата си още един конкурс, но онлайн – за най-автентичната и стилна сурвачка. В него могат да участват всички желаещи от територията на Община Лом. Всеки участник трябва да изработи самостоятелно сурвачка. Желателно е украсата по нея да бъде от естествени, природни материали, както и да бъде съобразена с българските национални мотиви и традиции и участва само с една сурвачка и със снимки на автора. Всеки участник носи персонална отговорност за авторството на показаната от него сурвачка и предоставената от него снимка.

До 18.12.2023г. 00:00 часа желаещите могат да изпращат снимки за участие в конкурса. Снимките на готовите сурвачки ще бъдат качени на Фейсбук страницата на МИГ Лом за гласуване на 19.12.2023г. до 00:00 часа, заедно с имената, населеното място и годините на участника, който я представя. Красотата на изпълнението, оригиналността и автентичността на изработката на сурвакниците ще бъдат оценявани с гласовете на нашите последователи.

Първите трима с най-много събрани реакции на качените фотоси ще получат награди на Коледния благотворителен бал, който МИГ-Лом организира на 20.12.2023 г.

На 19 декември (вторник) от 10,00 часа ви каним на конференция тема „Туризмът като перспектива за територията на МИГ ЛОМ“, която ще се проведе в Административна сграда на Общински пазар – зала 1 гр. Лом, ул. „Георги Манафски“ № 19, ет2. Очакваме свободен разговор и откровена дискусия по темата как да привлечем повече хора да спират, дойдат и видят ценното в град Лом. Представяне на проблемите пред туризма в селските райони и научените уроци по подхода Лидер/ВОМР за последните два програмни периода ще направи проф. д-р Марина Николова – Ръководител катедра „Аграрна икономика“ от Стопанска академия „Димитър Ценов“ Свищов.

Обмяната на опит и добри практики ще са в основата на събитието. Добрите практики и постигнати резултати ще представи Пламен Чингаров от МИГ Кирково-Златоград - "Участвай - Наслади се - Сподели", реализирана чрез проектите за културно наследство и природно богатство от Стратегията на МИГ, както и чрез проект "Магията на Родопите" за популяризиране на туризма – партньорска инициатива на МИГ Кирково-Златоград и МИГ Ардино-Джебел. Проектите са реализирани по различни програми с европейско финансиране - иновативни, интересни и с висока добавена стойност.

На дневен ред ще бъдат поставени въпросите какво трябва да се направи, за „Да поставим Лом на картата на туриста!“. Темата ще представи Ели Методиева – туристически гид и представител на Wellstar International GMBH , която ще очертае конкретни стъпки за получаване на ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ ЛОМ.

Предвидено е излъчване на кратко видео „Възможностите за туризъм в Лом и неговите околности“ от Предаване: Пътувай с БНТ 2, от 14.05.2017.

Във фоайето на НЧ “Постоянство 1856“ сдружението ще направи фотоизложба „Коледа през последните 100 години“, за която са ползвани ретро снимки на кореняк ломчани. Съпътстващото събитие иска да внесе автентичност на празника и да покаже традиции и обичаи, които са се запазили до днешни дни от наследниците на активните ломски възрожденци и културни будители. Изложбата ще се състои от 20 фотоса формат А3, аранжирани интересно и ще могат да станат достояние на стотиците гости на големия театрален салон, които ще пълнят читалището в коледните дни в празничните концерти на самодейци, училища и професионалисти.

Завършек на празника е провеждането на Коледен бал на 20 декември от 18,00 часа в ресторант "Дунав", който съвсем в духа на времето е с благотворителна цел - за закупуване на специални инхалатори за подпомагане на 4 деца от района на Лом, болни от муковисцидоза. Поканата, с която може да участва всеки желаещ в едно интересно и вълнуващо преживяване е атрактивно оформена като чек на стойност 20,00 лв. е "билет" за вход и може да бъде преотстъпвана. Тя може да бъде закупена от екипа и офиса на МИГ-Лом или от съмишленици.

Събитието ще бъде атрактивно поднесено в ритъма на танците, с „гости“ от ХIХ век до Мис и Мистър Северозапад за 2023 г. Ще има валсове и коледни танци, музика от флейта до модерен синтезатор, вокали от бивши местни оперетни звезди до сегашни млади надежди, както благотворителна томбола и търгове за продажба на книги, картини и произведения на изкуството на местни автори, както и други ретро изненади.

Всички събрани средства над необходимите 2000 лв. за участие в коледната кампания на Националната асоциация "Муковисцидоза" ще бъдат насочени за стартиране на КОНКРЕТНО ДЕЙСТВИЕ по обявената кампания за ВЪЗМОЖЕН ТУРИЗЪМ в Лом - за финансиране на концепция и идеен проект за превръщане на шлепа-музей от Дунавския парк в атрактивен съвременен обект. Авторът-победител ще бъде избран след обявен конкурс и широко публично обсъждане на заданието и архитектурното решение.


За контакт

    Местна инициативна група - Лом
    3600 гр. Лом
    ул. Георги Манафски №19
    Административна сграда на общински пазар, ет.2
    ------------------------------------
    тел: 0971 29002
    ------------------------------------
    e-mail: office@miglom.org
    ------------------------------------
    Или се свържете с нас чрез Формата за обратна връзка на стр. Контакти