Истинска реклама на дейността и празника на МИГ – Лом се разви през социалните медии и фейсбукстраницата на сдружението . Информацията за събитията е достигнала до 61 534 човека, като първенството за най-атрактивно събитие он-лайн конкурса за най-автентична сурвачка, ангажирала 20,3 хиляди човека, както и стриймването на флашмоба – достигнал до 12,4 хиляди души.

Бал
Петият „Празник на местната инициатива“, организиран от СНЦ „МИГ ЛОМ“ през месец декември 2023 г. цели с организиране на публични събития и занимания да бъдат популяризирани местното културно наследство и традиции, да се представят местни производители и бизнес, свързани с изпълнението на Стратегията за развитие на територията и Местната инициативна група Лом.

Бал
Събитието е интересна и нова форма на информационните дейности на МИГ в България. Празникът на местната инициатива в Лом, вече се утвърждава като начин за широка популяризация на СВОМР на територията и на дейността на МИГ Лом след 2019 г. До масовата аудитория се стига най-бързо през facebook-страницата на МИГ, на която бе обявена празничната програма, както и чрез публикация в местния вестник „Ломпрес“. По традиция МИГ Лом организира и проведе благотворителна кампания, която е насочена към деца с увреждания.

Бал

През 2023 г. МИГ Лом акцентира върху бъдещето на града и района - ТУРИЗЪМ В ЦЯЛОТО МУ РАЗНООБРАЗИЕ, една важна кауза за всички, които живеят, работят, отдъхват или са живели в Лом.

Бал
Затова МИГ-Лом стартира празника с интересни инициативи при откриването на Коледния базар, организиран съвместно с Община Лом на 18 декември (понеделник) от 17,00 часа на площад "Свобода".

Бал
Проведено бе изложение-конкурс за най-красиви и вкусни коледни сладки, в който взеха участие 6 кандидати – индивидуални участници, фирми и защитено жилеще. Заявки за участие се приемаха до старта на празника, включително и на място. СПЕЦИАЛНО ЖУРИ, сформирано от шеф-сладкар Стела Валериева , представител на МИГ-Лом – Аделина Ангелова и от публиката – гостенката от Долна Митрополия Гергана Христова определи и връчи приза „СЛАДКАР № 1 НА КОЛЕДА-23“ на Цветелина Миронова за майсторството в приготовлението на така любимите на всички КОЛЕДНИ СЛАДКИ! Донесените вкусотии за състезанието бяха предназначени за децата на Лом и се раздаваха на всички, дошли да се забавляват с аниматорите на „Детеландия“, които освен шоу рисуваха личицата на малчуганите и ги превъплъщаваха в любими приказни герои - пирати, русалки, принцеси, пеперуди, феи, Батман, Спайдърмен и т.н.

Бал
Чудесна комбинация за родителите бе атрактивно приготвеното кафе на пясък от гост-бариста Петър Михайлов и ароматната му сангрия. Откриването приключи с уникален роден флашмоб и българско хоро, водени от хореографа Венислав Рафаилов и младежката формация „Ентуусиазъм“.

Бал
МИГ Лом обяви във Фейсбук страницата си още един конкурс, но онлайн – за най-автентичната и стилна сурвачка. В него участваха 55 желаещи от територията на Община Лом. Всеки участник изработи самостоятелно сурвачка от естествени, природни материали, и заедно със снимки на автора бяха качени на Фейсбук страницата на МИГ Лом за гласуване на 19.12.2023г, заедно с имената, населеното място и годините на участника, който я представя. Първите трима с най-много събрани реакции на качените фотоси получиха награди след Коледния благотворителен бал, който МИГ-Лом организира на 20.12.2023 г.

Бал
Във фоайето на НЧ “Постоянство 1856“ сдружението направи фотоизложба „Коледа през последните 100 години“, за която са ползвани ретро снимки на кореняк ломчани. Съпътстващото събитие внесе автентичност на празника и показа традиции и обичаи, които са се запазили до днешни дни от наследниците на активните ломски възрожденци и културни будители. Изложбата се състои от 20 фотоса формат А3, аранжирани интересно и станаха достояние на стотиците гости на големия театрален салон, които посетиха читалището в коледните дни в празничните концерти на самодейци, училища и професионалисти.

Бал
Събитието бе атрактивно поднесено в ритъма на танците, с „гости“ от ХIХ век до Мис и Мистър Северозапад за 2023 г. Имаше валсове и коледни танци, музика от арфа до модерен синтезатор, вокали от бивши местни оперетни звезди до сегашни млади надежди като формаци „Шоколадче“ и танцова формация „Усмивка“. Проведена бе благотворителна томбола и търгове за продажба на книги, картини и произведения на изкуството на местни автори. В края на вечерта нарочно създадена комисия със заповед на Изпълнителния директор на МИГ-Лом направи опис на дарените средства и материали, които възлизат на 6235 лв., внесени в дарителската сметка на сдружението.

Бал
Всички събрани средства над необходимите 2000 лв. за участие в коледната кампания на Националната асоциация "Муковисцидоза" – 4235 лв. ще бъдат насочени за стартиране на КОНКРЕТНО ДЕЙСТВИЕ по обявената кампания за ВЪЗМОЖЕН ТУРИЗЪМ в Лом - за финансиране на концепция и идеен проект за превръщане на шлепа-музей от Дунавския парк в атрактивен съвременен обект. Авторът-победител ще бъде избран след обявен конкурс и широко публично обсъждане на заданието и архитектурното решение през 2024 г.

Бал
През празничните дни участие взеха над 450 преки участници - около 70 деца и младежи от града и танцовата формация „Ентусиазъм“, около 200 гости на благотворителния бал в ресторант „Дунав“ и около 160 участници в базара и голямата зала на НЧ „Постоянство“, около 20 гости - производители, бизнесмени, администрация и много други. На всички участници и победители бяха връчени грамоти за участие в празника на МИГ Лом.
Бал
Бал
Бал
Бал
Бал
Бал
Бал
Бал
Бал
Бал
Бал
Бал
Бал
Бал
Бал
Бал
Бал
Бал
Бал
Бал
Бал
Бал

Базар

Базар
Базар
Базар
Базар
Базар
Базар
Базар
Базар
Базар
Базар
Базар
Базар
Базар
Базар
Базар
Базар
Базар
Базар
Базар
Базар
Базар
Базар

Конкурсът за „СЛАДКАР № 1 НА КОЛЕДА-23“ организиран от МИГ-Лом за професионалисти и любители сладкари се проведе на 18.12.2023 при откриването на Коледния базар на площад „Свобода“. Журито бе сформирано от един представител на МИГ – Аделина Ангелова, зрител от публиката – Гергана Христова и „шеф“ сладкар Стела Валериева. Тя е един от изявените майстори в сферата на сладките изкушения в гр. Лом, сертифициран сладкар от HRC Culinary Akademy с шеф инструктор Иван Александров и бронзов медалист от конкурса Cake Art Bulgaria.
Сладки
Желаещите заявиха своето участие предварително и на място, като им бе предоставен номер за участие. Така журито направи своята оценка безпристрастно, без да знае кой стои зад номера на конкретните изобретения.
Сладки
В състезанието взеха участие петима любители и професионалисти на сладките изкушения: Яна Йорданова, Цветелина Миронова, Ваня Димитрова, Сладкарска къща Алф и Защитено жилище за лица с психични разстройства - гр. Лом Журито оцени представените коледни сладки в две категории – външен вид и вкусови качества.
Бал
Приза за първо място както и купата „СЛАДКАР № 1 НА КОЛЕДА-23“ грабна Цветелина Миронова с нейните уникални коледни меденки. Второ място бе присъдено на Сладкарска къща Алф, а трето място получи Защитено жилище – гр. Лом. След приключване на конкурса всички участници получиха грамоти за участие, а присъстващата публика опита от всички сладки.



МИГ - ЛОМ НАМЕРИ НАЙ-АВТЕНТИЧНАТА СУРВАЧКА
Сурвачки
МИГ-Лом приключи обявения във фейсбук страницата си онлайн конкурс за най-автентична и стилна сурвачка.
Резултатите са следните:
1-во място безапелационно спечели с 439 лайка Стефани Николова от с. Ковачица.
На 2 място с 378 лайка е Николай Георгиев на 5 г. от ДГ № 12 „Звънче“.
От същата детска градина е и носителя на петгодишния Цветослав Цветанов със 175 лайка.
Победителите ще получат медали и грамоти.
Сурвачки
Поради активното представяне на сурвачки от колективни участници МИГ-Лом реши да присъди две награди - футболни топки и лакомства на първите две детски градини, получили най-много положителни реакции. Трета група от ДГ № 2 „Червена шапчица“ е спечелила най-много лайка - 428 бр. , а след тях е ДГ „Здравец“ от с. Ковачица.
Сурвачки
Сурвачки
Сурвачки
Сурвачки
Сурвачки
Сурвачки
Сурвачки

БЛАГОДАРИМ НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ ЗА АКТИВНОСТТА!




За контакт

    Местна инициативна група - Лом
    3600 гр. Лом
    ул. Георги Манафски №19
    Административна сграда на общински пазар, ет.2
    ------------------------------------
    тел: 0971 29002
    ------------------------------------
    e-mail: office@miglom.org
    ------------------------------------
    Или се свържете с нас чрез Формата за обратна връзка на стр. Контакти