Искане за промяна и прехвърляне на финансов ресурс в размер на 107 569,00 лв. от мярка 4.2 към мярка 6-4.1 ще внесе пред УО на ПРСР МИГ Лом в началото на месец април.

Договор

До последната промяна на Стратегията на ВОМР на сдружението се стигна след проведена работна среща на 08.03.2024 г. със земеделци и преработватели, потенциални бенефициенти, които могат да кандидатстват за първична преработка на земеделски продукти. Присъствалите 8 представители на фирми и земеделци заявиха, че нямат интерес да се възползват от заделените преди пет години средства поради променената конюнктура в бранша, поскъпването на суровините и крайните цени на получените продукти, особено в млекопреработвателната промишленост. Смущенията в пазара, инфлацията и всички затруднения в селското стопанство на страната карат земеделците да мислят краткосрочно и да се опитват да снижават загубите си в процеса на оцеляване.

Всички подкрепиха предложението останалият недоговориран финансовият ресурс да се пренасочи към неземеделски дейности, където има проведени процедури и 4 проекта в резервния списък за договаряне.

Веднъж през 2021 г. бяха прехвърлени 10% - 293 370.00 лева от бюджета на мярка 2- 4.2 „Подкрепа за инвестиции в преработка, предлагането на пазара и/или развитието на селскостопански продукти“ към бюджета на мярка 3-6.4.1. „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейност“ поради нулевия интерес към преработката. На 12.03.2024 г. Управителният съвет взе решение да стартира процедура за прехвърляне и на останалите 107 569,00 лв. и насрочи Общо събрание на 28.03.2024 г, за да бъде взето необходимото решение и да стартира обществено обсъждане по темата.

След коментари с УО на ПРСР стана ясно, че промяната над допустимите 10 % от ЕЗФРСР е възможно само за многофондови стратегии, когато касаят един и същ приоритет на СВОМР. В случая на МИГ-Лом това е приоритет 1: „Устойчиво развитие на местната икономика“, насочен главно към дейностите, които подкрепят директно местната икономика и увеличават конкурентоспособността на стопанските единици на територията на МИГ.


За контакт

    Местна инициативна група - Лом
    3600 гр. Лом
    ул. Георги Манафски №19
    Административна сграда на общински пазар, ет.2
    ------------------------------------
    тел: 0971 29002
    ------------------------------------
    e-mail: office@miglom.org
    ------------------------------------
    Или се свържете с нас чрез Формата за обратна връзка на стр. Контакти