hmenu
Lom
Lom
Добридолски манастир "Света Троица"
Само на 30 км. от Лом, в тишината на дъбови и липови гори, е скътан Добридолският манастир - една възможност да прекарате чудесна почивката! Чистият въздух и многобройните извори, горският хлад и живописната природа са предпоставки за екотуризъм, а самобитната възрожденска архитектура е привлекателна със своя Манастир "Света Троица" основан през ІХ век. След падане на България под турско робство е бил частично унищожен.
Манастир "Света Троица" разполага с хотелска част и голяма трапезария. Освен за самостоятелна почивка, базата дава възможност за организиране на семейни тържества и групови посещения. На около 200-300 метра на юг от манастира се намира аязмо (изворче) с лечебна вода и параклис, наречен на светиите Козма и Дамян. Празникът им е на 1 ноември.
Една от легендите гласи, че в старо време, един сляп старец си загубил кравата в горист дол. Много часове се провирал из гъсталаците и се ослушвал да я чуе къде е. По едно време, до слуха му достигнал слаб ромон. Доближил до аязмото, напил се от водата му и си умил очите. И за своя радост, веднага прогледнал. Старецът си помислил, че за това трябва да научат повече хора, а нуждаещите се да намерят изцеление. За това трябвало да се изгради манастир - подслон за духовни люде, които да се грижат за аязмото, подслон и за нуждаещите се от целебната му вода. Населението на околните села се обединило и построило манастир и така това място станало средище на човешката вяра и надежда.

Lom
Белоградчишките скали
Белоградчишките скали са един от най-известните и най-впечатляващи природни феномени в България. Намират се на около 30 км от Лом. Ерозията от милиони години е изваяла групи от странни пясъчни и варовикови скални образувания. Скалите формират ивица, с дължина 30 километра и до 3 километра ширина. Скалите са разположени по западните склонове на Стара планина и са кръстени на близкия град. Пясъчната каменна гора на гигантски скални образувания, оцветени в червено, са разпръснати на сред зелените хълмове и достигат до 200 метра височина. В дълбоките клисури има множество пещери със сталактитни и сталагмитни образувания. Вековни дървета са кацнали върху спиращите дъха мисоки скали. Въпреки, че са на възраст между 200 и 300 години, те са малки, поради недостатъчната влажност и почва. Това, което очарова посетителя е формата на скалите. Те приличат на замъци, дворци и силуети на човешки същества, птици, растения и животни. Имената на скалите идват от техните интересни форми - Боровият камък, Адам и Ева, Ученичката, Мечката, Гъбите, Мадоната, Конникът, Монасите са само някои, които си заслужава да видите. 

Lom
Lom

Пещера “Магура”
Близо до Българското световно чудо Белоградчишките скали, е пещера Магурата - изживяване, което не бива да пропускате ако сте решили да си направите разходка в Ломския край на България. Пътят от Белоградчик е не повече от 30 мин. по тесни и криволичещи планински пътища.
Пещерата Магура е сред най-известните и красиви пещери в България. Общата дължина на пещерата Магура е 2,5 км. Големи количества от кости от различни праисторически видове като пещерна мечка или пещерна хиена са били открити в пещерата. На стените на пещерата могат да се видят пещерни рисунки, датиращи от края на палеолита, неолита и началото на бронзовата епоха. Рисунките представляват религиозни церемонии, божества и ловни сцени и са уникални за Балканския полуостров.
В една от галериите на пещерата се произвежда специално вино, което много прилича на вина от Шампан, Франция, поради уникалния микроклимат на пещерата. Най-голямото по площ вътрешно езеро в страната, Рабишкото езеро, се намира в околностите на пещерата, а целият регион е обявен за природна забележителност.

За контакт

contblock
  Местна инициативна група - Лом
  3600 гр. Лом
  ул. Георги Манафски №19
  Административна сграда на общински пазар, ет.2
  ------------------------------------
  тел: 0971 29002
  ------------------------------------
  e-mail: office@miglom.org
  ------------------------------------
  Или се свържете с нас чрез Формата за обратна връзка на стр. Контакти