hmenu
Lom

Кратки данни за Лом

Население: 22 507
Землище 52,203 km ²
Надморска височина 20 м
Пощенски код 3600
Телефонен код +359971

Lom
Лом е град в северозападна България. Разположен е на брега на голямата европейска река Дунав. Лом е в близост до устието и на едноименната река Лом, която се влива в Дунав. Развитието на града като голям речен пристанищен център, втори по значение за България след Русе, се определя от това, че е най-близкото дунавско пристанище до столицата София.

Lom
Ломско пиво е наследник на основаната от чешките братя Милотин и Хозман в далечната 1894 г. пивоварна в крайдунавския град Лом. Ломско пиво произвежда продуктите си по класическа технология. Дружеството произвежда асортимент от 11 продукта под марките Almus, Шопско пиво, София и Мизия. Продуктите на пивоварната няколкократно са отличавани с медали на Международното изложение “MONDE SELECTION” – Брюксел, Белгия. Ломско пиво притежава Сертификат и обосновка за кредитен рейтинг ВВ+ (тренд стабилен), връчени от Българска агенция за кредитен рейтинг.

Lom
Пристанище Лом е от национално стратегическо значение като пресечна точка на двата Пан-европейски коридора №4 и №7 , определени от Европейския съюз за приоритетно развитие. Освен река Дунав, свързваща повечето източно и западноевропейски държави, пристанището е отворено и за транзитни товари от Гърция и Македония. Чрез канала Рейн-Майн-Дунав всички водни маршрути от Северно море достигат до Лом. Съществуващата железопътна мрежа, след съответна модернизация, свързва пристанище Лом с пристанище Солун – голям транспортен хъб на Средиземноморието.

Lom
"Български Метални Тръби" ООД гр. Лом е основана през 2005 г. от група професионалисти с дългогодишен опит в производство и търговия на метални тръби. Заводът има две линии за производство, с месечен капацитет около 1000 тона на всяка линия. Безспорно цехът е една нова стъпка с неговата нова продукция, която включва около 30 размера от кръгли, правоъгълни и квадратни тръби. Дължината варира от 4000 до 9000 мм., а дебелината от 1,5 до 4,0 мм. 

Lom
Фирма „СИЛПА” ООД е основана в началото на 2004 година и става най-бързоразвиващата се италианско-българска компания, притежаваща марката „КЛИМА 2000”. Заводът е разположен в промишлената зона на гр. Лом с обща площ 60 000 м2, от които 10 000 м2 застроени с производствени халета с локална климатизиционна система. В началото на 2005 година започва прехвърлянето на основния производствен капацитет от Италия в България.
Днес „СИЛПА” произвежда щамповани детайли от ламарина, шприцвани детайли от пластмаса – за автомобилната и за климатизационните промишлености, и произвежда вентилаторни конвектори с марката „КЛИМА 2000”. „СИЛПА” притежава производствени линии за прахово боядисване, измиване и обезмасляване, точкова заварка (включително с робот). Пресите за щамповане на изделия от ламарина са с усилие от 70 до 1200 тона, а тези за шприцване на пластмаса – от 80 до 600 тона.
„СИЛПА” притежава Система за управление на качеството, сертифицирана по стандартите ISO 9001 и ISO/TS 16949, както и Система за управление на здраве и безопасност при работа по стандарт OHSAS 18001.  

<< Първа  < Предишна страница   Следваща страница >  Последна >>

За контакт

contblock
  Местна инициативна група - Лом
  3600 гр. Лом
  ул. Георги Манафски №19
  Административна сграда на общински пазар, ет.2
  ------------------------------------
  тел: 0971 29002
  ------------------------------------
  e-mail: office@miglom.org
  ------------------------------------
  Или се свържете с нас чрез Формата за обратна връзка на стр. Контакти